Wat doet een loodgieter?

Leidingen

Een loodgieter is een beroep dat al heel lang bestaat. Maar wat houdt het eigenlijk in? In dit artikel geef ik je uitgebreide informatie over het vak van een loodgieter. Waar komt de naam loodgieter bijvoorbeeld vandaan? Op deze en nog veel meer vragen heb jij bijna je antwoord gevonden. Het enige wat je nog hoeft te doen is verder te lezen.

De naam loodgieter

Wanneer je een loodgieter inschakelt dan verwacht je niet iemand die lood gaat gieten in je huis. Maar waar komt deze naam dan vandaan? Vroeger was het gebruikelijk om stroken van lood te gieten. Met deze stroken werden buizen waterdicht gemaakt. Naast het waterdicht maken van buizen werd een loodgieter ook inschakelt om daken waterdicht te maken. Tegenwoordig worden leidingen niet meer van lood gemaakt. Alleen mensen blijven de oude naam gewoon nog steeds gebruiken.

Wat zijn de werkzaamheden van een loodgieter?

Een loodgieter doet veel verschillende werkzaamheden. Voornamelijk zijn loodgieters er om lekkages op te lossen of verstoppingen. Dus zit je wc verstopt of heb je een lekkende kraan? Schakel dan de hulp van een loodgieter in. Naast het repareren van leidingen zijn deze vakmannen er ook om nieuwe leidingen aan te leggen. Dus heb je net een nieuw huis gebouwd of ben je aan het verbouwen? Schakel dan een loodgieter in voor deze klussen. Ook het onderhouden van leidingen behoort tot het vakgebied van een installateur. Heb je een cv-ketel? Dan is het aan te raden om een aantal keren per jaar een loodgieter langs te laten komen. Deze loopt de leidingen en andere punten langs. Hierdoor voorkom je grotere problemen. Wanneer je last hebt van lekkage dan kun je het beste een loodgieter inhuren. Deze zijn namelijk gespecialiseerd in het opsporen van lekkages. Ook weten ze precies wat je kunt doen tegen de vochtplekken.Ten slotte kun je ze ook inhuren voor het oplossen van problemen dat je hebt met de riolering. Dit wil namelijk nog wel eens verstopt raken.

Wat moet je als loodgieter kunnen?

Als je een diploma voor dit vak wilt halen dan moet je de volgende dingen kunnen doen. Je moet bouwtekeningen kunnen lezen. Je moet immers weten waar leidingen zitten. Daarnaast moet je kunnen bepalen waar jij leidingen langs gaat leggen. Verder moet je goed kunnen meten. Buizen en leidingen moeten namelijk op maat worden gezaagd.