Waarom blusdekens een verstandige keuze zijn

Blusdeken-hangt-voor-de-veilgheid-in-de-keuken

Een blusdeken kopen is een verstandige keuze. Je kunt de situatie snel afhandelen. Technisch gezien zijn blusdekens van klasse A, B en D Ontstoken door veelvoorkomende ontvlambare stoffen zoals hout en papier, ontvlambare vloeistoffen zoals olie en gas, en ontvlambare metalen zoals magnesium en titanium.Kan worden gebruikt voor vuur. Blusdekens werken door de zuurstofstroom te blokkeren (zuurstof is een van de drie elementen die een vuur nodig heeft om te branden) en het vuur te verstikken.

Alle woningen hebben een blusdeken nodig

Branden ontstaan vaak onverwachts. Als er iets onverwachts gebeurt, moet je direct actie ondernemen, zowel wanneer je wegrent als wanneer je de brand blust. Een snelle reactie is vereist. Je weet nooit wanneer die oververhitte flyer het nodig heeft. U kunt de blusdeken ook gebruiken bij het verlaten van een brandend gebouw. Als er vlammen tussen u en de uitgang zijn, wikkel ze dan om u heen voor extra bescherming. Elk gebouw heeft een blusdeken nodig en iedereen moet weten waar deze moet worden opgeborgen. Iedereen moet weten hoe zo`n deken uit de verpakking te halen mocht hij ooit nodig zijn. Elke seconde telt.

Het is ook van vitaal belang dat iedereen de juiste manier kent om een blusdeken te gebruiken, mocht je dit ooit moeten doen in een noodgeval op het werk of thuis:

  1. Schakel eerst en vooral de gas of elektriciteitstoevoer uit.
  2. Haal de blusdeken uit de verpakking en houd hem vast aan de stoffen banden. Om brandwonden aan handen en armen te voorkomen, moet je de bovenranden van de deken om uw handen wikkelen om ze te beschermen.
  3. Rol je mouwen op, zodat ze niet in de vlammen blijven steken
  4. Bedek de vlammen voorzichtig met de blusdeken en zorg ervoor dat je het hele gebied bedekt, zodat u de luchtstroom effectief kunt afsnijden en de vlammen kunt doven
  5. In geen geval mag u de blusdeken of iets eronder aanraken tot minstens een uur is verstreken sinds het vuur is gedoofd.
  6. Als het vuur groter is dan de deken, probeer het dan niet te blussen.

Wanneer er brand uitbreekt is het dus de bedoeling dat je gelijk weet wat je moet doen. In het geval van nood heb je eigenlijk geen tijd voor fouten. Daarom is het handig om al eens mee met een blusdeken geoefend te hebben.

Branddeken in een bedrijfsgebouw

Elk bedrijfsgebouw heeft een blusdeken nodig en net als een brandblusser moet iedereen weten waar hij deze moet opbergen en hoe hij deze moet gebruiken. Het wordt ten zeerste aanbevolen om de blusdeken op te bergen in de buurt van elektrische apparatuur in een kantooromgeving, aangezien veel branden worden veroorzaakt door knelpunten in het elektrische systeem of defecte elektrische bedrading. Deze blusdekens kunnen niet met water worden geblust en worden doorgaans gebruikt om elektrische branden te blussen.

Haal ook een rookmelder

Hoe eerder de brand gedetecteerd wordt hoe groter de kans is dat deze geblust kan worden door middel van een blusdeken. Om deze reden is het advies om rookmelders in huis te halen. Daarnaast zal het nu moeten, omdat ze per juli 2022 verplicht zijn op iedere woonlaag.