Waar moet je opletten bij het laten plaatsen van een aanbouw?

Wanneer je een mooi huis hebt gevonden, maar het naar jouw zeggen nog niet helemaal af is, kan een aanbouw voor net dat stukje extra woongenot zorgen. Het plannen van een aanbouw is alleen iets dat je niet iedere dag doet. Hoe pak je dat aan? In dit artikel lees je het!

Wat zijn je wensen? 

Wanneer je een aanbouw wilt, start je met het op een rijtje zetten van je wensen en ideeën: wat gaat er in het aangebouwde stuk komen? Wordt het een keuken of een extra stuk woonkamer en welke eisen heb je voor deze ruimte? Hierbij kun je denken aan de afwerking, licht en materiaalgebruik. In tijdschriften en op internet kun je genoeg inspiratie vinden. Het is slim om voor jezelf een duidelijke beschrijving te maken van hetgeen wat je wilt. 

Bouwtekeningen 

Wanneer je goed weet wat je wensen zijn, wordt het tijd voor een gesprek met een architect en met een bouwtechnisch tekenaar. Door je wensen te delen, wordt er een voorlopig ontwerp gemaakt waarin verschillende opties worden belicht. Dit proces zal leiden tot een definitief ontwerp waarmee je naar een aannemer kunt gaan voor een kostenbegroting. 

Hoeveel gaat het kosten? 

Van tevoren wil je natuurlijk wel een beetje weten wat de kosten van een aanbouw zijn. Hiervoor kun je het beste verschillende aannemers laten komen om een calculatie te laten maken. Aan de hand van verschillende offertes en de toelichting van de aannemer kun je een gerichte keuze maken. De prijzen van verschillende aannemers kunnen erg verschillen, maar dat betekent niet dat het ook verstandig is om voor de goedkoopste te gaan. 

Hoe ga je het betalen? 

Wanneer je duidelijk voor je hebt wat de aanbouw gaat kosten, kun je gaan bepalen hoe je dit gaat betalen. Veruit de beste en voordeligste manier is om dit met je eigen geld te doen dat je gespaard hebt. De rente is namelijk erg laag op spaarrekeningen. Wanneer je hiervoor niet genoeg eigen geld hebt, kun je kijken of je geld kunt lenen. Online kun je makkelijk meerdere offertes aanvragen. Een lening aanvragen is vrijblijvend, het is dan ook verstandig om niet over één nacht ijs te gaan en meerdere offertes met elkaar te vergelijken.