Vocht in de spouwmuur 

Je denkt er waarschijnlijk niet vaak over na wat er gebeurt tussen de muren van je woning en dat is misschien maar goed ook. Over het algemeen is dat namelijk ook niet nodig, maar soms ontstaan er tussen de muren wel problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vocht en schimmel in de spouwmuur. In dit artikel vertellen we je meer over hoe deze problemen ontstaan en wat je eraan kunt doen. 

Wat is een spouwmuur? 

De spouwmuur bestaat uit de binnen- en de buitenmuur van bijvoorbeeld een woning. De ruimte tussen deze twee muren wordt ‘spouw’ genoemd. De spouwmuur voorkomt vochtdoorslag van buitenaf en het vocht in de spouwmuur zorgt voor isolatie van de woning. Veel mensen kiezen voor spouwmuurisolatie omdat hiermee bespaard kan worden op energiekosten en de waarde van het huis stijgt. Een spouwmuur zorgt voor beter wooncomfort, maar kan ook nadelen en problemen met zich meebrengen. Een voorbeeld hiervan is optrekkend vocht in de spouwmuur

Optrekkend vocht in de spouwmuren 

Omdat het in Nederland vaak regenachtig weer is, krijgen de buitenmuren van de woningen veel te verduren. Hierdoor kunnen in elke woning vochtproblemen in de spouwmuren ontstaan. De buitenmuur kan namelijk vocht van de regenbuien opnemen. Wanneer de binnenmuur van de spouw en het isolatiemateriaal tussen de muren droog blijft, is dit geen probleem. Toch kan er optrekkend vocht in de binnenmuur van de spouw ontstaan. Dit kan wel tot vochtproblemen in huis zorgen en kan ontstaan door een stuk bouwpuin in de spouwmuur. Er ontstaat dan een koudebrug doordat de binnen- en de buitenmuur met elkaar in contact komen. Via deze koudebrug kan het vocht van de buitenmuur een weg vinden naar de binnenmuur.

Vocht in de spouwmuur door isolatiemateriaal 

Wanneer er isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt geplaatst, mag dit de buitenmuur niet raken. Als dit wel het geval is, zal het vocht via het isolatiemateriaal een weg vinden naar de binnenmuren. Hierdoor kunnen vervolgens vochtproblemen in de binnenmuur ontstaan. Ook bij na-isolatie ontstaan vaak vochtproblemen. Bij na-isolatie wordt de spouwmuur later gevuld met isolatiemateriaal. Hierdoor kan de vochtbalans in gevaar komen, omdat de luchtvochtigheid in huis moeilijk naar buiten kan. Hierdoor kan de luchtvochtigheid in de woning hoog oplopen.