Verschillende soorten daken

Als het gaat om het bouwen of renoveren van een huis, is het kiezen van het juiste daktype een belangrijke beslissing. Er zijn verschillende soorten daken om uit te kiezen, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende daktypen, namelijk: zadeldak, schilddak, mansardedak, lessenaarsdak, tentdak en wolfsdak.

Zadeldak

Het zadeldak is het meest voorkomende daktype in Nederland en wordt vaak gebruikt voor traditionele woningen. Dit daktype bestaat uit twee hellende vlakken die samenkomen op een centrale nok. Het voordeel van een zadeldak is dat het regenwater gemakkelijk kan wegstromen, wat zorgt voor een goede afwatering en minder kans op lekkage. Bovendien kan het zadeldak worden gebruikt om extra ruimte te creëren, bijvoorbeeld voor een zolder of een extra kamer.

Schilddak

Een schilddak is vergelijkbaar met een zadeldak, maar heeft vier hellende vlakken in plaats van twee. Dit daktype biedt extra bescherming tegen wind en regen en is daarom populair in gebieden met veel neerslag en harde wind. Het schilddak is ook geschikt voor woningen met meerdere verdiepingen, omdat het dak de hogere verdiepingen beschermt tegen wind en regen.

Mansardedak

Het mansardedak is een daktype met twee hellende vlakken, waarvan de onderste steiler is dan de bovenste. Dit daktype biedt extra ruimte onder het dak, waardoor het populair is voor huizen met een beperkte oppervlakte. Het mansardedak wordt vaak gebruikt in de traditionele Franse architectuur en kan worden gecombineerd met dakkapellen om extra licht en ruimte te creëren.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een daktype met slechts één hellend vlak en wordt vaak gebruikt voor moderne woningen en bijgebouwen. Het voordeel van een lessenaarsdak is dat het gemakkelijk te bouwen is en weinig onderhoud vereist. Bovendien biedt dit daktype meer ruimte aan één kant van het huis, wat het ideaal maakt voor bijvoorbeeld een grote raampartij.

Tentdak

Een tentdak is een daktype met vier hellende vlakken die samenkomen in een centraal punt. Dit daktype wordt vaak gebruikt voor paviljoens, tuinhuisjes en andere kleine gebouwen. Het tentdak biedt bescherming tegen de elementen en is gemakkelijk te bouwen en te onderhouden.

Wolfsdak

Het wolfsdak is een daktype dat lijkt op een zadeldak, maar heeft twee afgeschuinde vlakken aan de zijkanten van het dak. Dit daktype wordt vaak gebruikt in de traditionele architectuur van boerderijen en schuren. Het voordeel van een wolfsdak is dat het extra ruim

Plat dak

Een plat dak is een ander veelvoorkomend daktype. Zoals de naam al aangeeft, heeft dit type dak geen hellend oppervlak, maar is het volledig plat. Het is ook gemakkelijker toegankelijk voor onderhoud en reparaties. Plat dakbedekking kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals bitumen, EPDM en PVC. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren op een plat dak om waterlekkage en andere problemen te voorkomen. Platte daken zijn hier namelijk gevoeliger voor dan hellende daken. Op zoek naar een dakdekker voor het plaatsen van een dak? Kijk eens hier.