Tips voor het isoleren van jouw dak

Tips voor het isoleren van jouw dak

Woon je in een oude woning met een oud dak, dan is de kans groot dat er geen isolatie aanwezig is. Ga je aan de slag met het laten plaatsen van een dakkapel? Dan krijg je ook met dakisolatie te maken. Dit zijn onze tips voor het isoleren van jouw dak. 

Kijk naar de huidige staat van isolatie 

Als je een oud huis hebt dan is de kans groot dat het dak niet geïsoleerd is. Pas in de jaren 70 werden woningen voor het eerst geïsoleerd. Voor het dak werd toendertijd stro gebruikt. Inmiddels hebben we modernere en minder brandgevaarlijke oplossingen voor het isoleren van het dak. Voordat je in nieuwe dakisolatie investeert is het eerst belangrijk om te achterhalen of er al isolatie aanwezig is en waar het isoleren materiaal uit bestaat. 

Controleer het dak op schade 

Ben je erachter hoe het dak is geïsoleerd, dan controleer je het dak vervolgens op aanwezige schade. Let op scheurtjes in de dakpannen of de dakbekleding, kapotte dakpannen en volle of beschadigde dakgoten. Kijk ook de kitnaden na. Isoleer je het dak zonder controle en is er een lekkage aanwezig, dan wordt het door de isolatie lastiger om het lek op te sporen. 

Isoleer van binnen of van buiten

Je kunt het dak zowel van binnen of buiten isoleren. Kies je voor de makkelijke weg, dan ga je aan de slag met het isoleren van de binnenkant van het dak. Je plaatst het isolerende materiaal dan tegen de onderkant van het dak. Wil je je dak echter op de beste manier isoleren, dan kies je voor isolatie aan de buitenkant. Hiervoor moet dakbedekking verwijderen. In dit geval is het dus slim om een dakdekker in te schakelen, zodat de isolatiewerkzaamheden goed en veilig worden uitgevoerd.